POSIŁKI

PONIEDZIAŁEK 19.05.2025

WTOREK 20.05.2025

ŚRODA 21.05.2025

CZWARTEK 22.05.2025

PIĄTEK 23.05.2025

ŚNIADANIE

Szwedzki stół- kanapki z pieczywa mieszanego (mąka pszenna, mąka graham) z masłem (mleko), polędwica z indyka, szynka wieprzowa, rzodkiewka, ogórek świeży. Herbata owocowa

Zupa mleczna (mleko) z płatkami owsianymi (płatki owsiane). Kanapki z pieczywa mieszanego (mąka pszenna, mąka graham) z masłem (mleko), jajkiem i szczypiorkiem (jaja)

Kanapki z pieczywa mieszanego (mąka pszenna, mąka graham) z masłem (mleko), pastą mięsną i ogórkiem kiszonym. Kawa inka (jęczmień, żyto) na mleku (mleko)

Zupa mleczna (mleko) z płatkami orkiszowymi (płatki orkiszowe). Kanapki z pieczywa mieszanego (mąka pszenna, mąka graham) z masłem (mleko) i pomidorem

Szwedzki stół- kanapki z pieczywa mieszanego (mąka pszenna, mąka graham) z masłem (mleko), twarożek śmietankowy (mleko), kiełbasa krakowska, papryka czerwona, roszponka. Kakao na mleku (kakao, mleko)

II SNIADANIE

Melon

Gruszka

Mus owocowy

Banan

Jabłko

OBIAD

ZUPA

Zupa jarzynowa na mięsie z kurczaka (seler)

Ryżanka na mięsie z indyka posypana pietruszką zieloną (seler)

Kapuśniak z młodej kapusty na mięsie z kurczaka (seler)

Zupa krem z cukinii z grzankami (mąka pszenna, mąka graham) na mięsie z indyka (seler)

Rosół z makaronem (mąka pszenna, jaja) na mięsie z kurczaka posypany pietruszką zieloną (seler)

OBIAD DRUGIE

DANIE

Spaghetti w sosie bolońskim (mąka pszenna, jaja) z mięsem z indyka, surówka z kapusty pekińskiej

Kotlety schabowe panierowane i pieczone w piecu (mąka pszenna, jaja), ziemniaki puree (mleko), surówka z buraczków

Placki jaglane (mąka pszenna, zboże, jajo) z musem mango, surówka z marchewki

Polędwiczki z kurczaka (mąka pszenna, seler), kasza pęczak (zboże), fasolka szparagowa gotowana na parze

Zapiekanka z dorsza po grecku (dorsz, mąka pszenna) z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty

PODWIECZOREK

Ciasteczka zbożowe (mąka pszenna, zboże). Kubek mleka (mleko)

Koktajl z maślanki naturalnej (mleko) z brzoskwiniami. Bułki kajzerki (mąka pszenna) z masłem (mleko)

Kanapki z pieczywa mieszanego (mąka pszenna, mąka graham) z masłem (mleko) i serem żółtym (mleko)

Jogurt naturalny (mleko) z musem truskawkowym. Chałka (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (mleko)

Kasza manna (zboże) na mleku (mleko) z musem jagodowym

PRZEGRYZKA

Papryka czerwona

Marchewka

Pomidor koktajlowy

Ogórek świeży

Kalarepka

UWAGA:

1.W każdej sali jest dostępna woda do picia bez ograniczeń.

2.Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie, których śladowe ilości mogą zanieczyszczać wyroby gotowe: zboża zawierające gluten, soja, mleko, jaja, ryby, seler, nasiona sezamu. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.

3. Szczegółowy wykaz wszystkich składników produktów spożywczych i dań dostępny na życzenie u intendentek.

4. Warzywa na przegryzkę mogą być podawane zmiennie w zależności od dostępności.